Translate

torsdag 16 augusti 2018

Framtidsdrömmar och samarbete


För precis två år sedan fick jag en idé om att samla mina texter på en och samma plats, en idé som blev startskottet för Sinnen och Nyanser. Även om jag personligen föredrar att kludda med penna på ett enkelt papper, skriva med snirkliga bokstäver och använda mig av regnbågens alla färger så har jag lärt mig att nedklottrade blad lätt hamnar ”någon annanstans”. Med en kommande stipendiatresa till destilleriet OldPulteney i de skotska högländerna uppkom därför tanken om att starta en blogg, vilket för mig även skulle innebära att jag på ett smidigt sätt kunde dela med mig av mina upplevelser till nära och kära. Som den perfektionist jag är kunde jag dock inte förmå mig att bara starta en blogg hur som helst utan att länge sitta och fundera ut ett passande namn; för mig var det nämligen viktigt att redan från start blicka framåt och renodlade whiskybloggare fanns det redan en hel uppsjö av. Spontant kände jag att jag ville göra min egen grej och inte bara fylla bloggen med recensioner av egna sinnesupplevelser från provade whiskys. Förutom fakta och recenserande ville jag även väva in berättelser från dem små detaljerna som finns runtomkring upplevelserna, då det är dem som enligt mig skapar de värdefulla nyanserna.

Även om whisky är en stor passion så finns det väldigt
mycket annat som är värt att utforska, därför var det
viktigt med ett namn som inte skulle begränsa mig.


Till min stora glädje upptäckte jag snabbt att det fanns fler än just nära och kära som ville ta del av mina berättelser och vid flertal tillfällen har jag fått höra att jag skriver på ett annorlunda sätt. Det går förstås att tolka hur man vill men för mig värmer det att höra då det är just det som är min tanke. Vid några tillfällen har jag fått frågor om vad jag vill med min blogg och om jag har något speciellt mål. Svaret jag kunnat ge är att jag vill prova så mycket möjligt, njuta samt lära mig mer men jag har aldrig riktigt känt att jag lyckat förmedla en vettig förklaring. Men nu äntligen känner jag att jag vet. Jag finner stor glädje i själva provandet i sig och jag tycker om att forska kring destilleriers historia samt skriva om mina egna intryck, men främst finner jag tillfredställelse i att dela med mig av mina upplevelser till andra. Jag vill alltså inspirera andra och därför är jag nu överlycklig att få utveckla mitt varumärke till en ny nivå. Utöver att dela med mig här på bloggen så kommer jag också samarbeta med den person som kompletterar mig allra bäst, nämligen min fru Preethi Huczkowsky. Tillsammans ska vi ta Sinnen och Nyanser några steg bort från skärmen och försöka förmedla samma saker fast ute i verkligheten.

Till min stora glädje är Preethi en väldigt duktig och erfaren kock som arbetat med mat och matlagning i många år. Vår gemensamma passion för smaker och upplevelser samt våra skilda kunskaper och erfarenheter är en perfekt kombination för denna typ av samarbete. Då vi levt tillsammans i över tio år har vi blivit medvetna om våra likheter och olikheter. Preethi brinner på samma sätt som mig för frågor som rör jämställdhet och rättvisa, något som blivit ännu viktigare sedan vi fick det ärofyllda uppdraget att vara föräldrar till tre fantastiska tjejer. Just nu är vi i startgroparna av planerandet men vi har redan anordnat vår första officiella mat och whiskyprovning, vilket blev succé.

Dukar upp för Sinnen och Nyansers
första officiella mat & whiskyprovningVår vision är att börja erbjuda provningar med mycket tanke och känsla; alternativa provningar som överraskar, inspirerar och skapar härligt minnesfulla stunder. Fokus ska enligt oss alltid ligga på dofter, smaker samt den härliga gemenskap som uppstår i grupp men viktigt för oss båda är även (i den mån det går) att knyta in hantverk och det lokalt förankrade, som ett spännande komplement till den mer faktamässiga och historiska informationen.


Gästerna fick starta med en fördrink i form av en whiskycocktail.
En första smakkombination för att visa på whiskyns mångfasetterade
användningsområde, såsom denna Dalvve Highball med
egentillverkad gingerbeer.

Whiskyvärlden är väldigt fyrkantig och traditionell och det är få saker det finns så mycket åsikter om som whisky. Det snackas mycket om hur whisky ska serveras på bästa sätt, när det rätta tillfället att avnjuta whisky är men också av vem eller vilka den ska drickas av. Det finns rätt typ av glas att använda och att addera is eller vatten i sin whisky är en ständigt lika känslig fråga. Whisky ska traditionellt avnjutas som avec till kaffet eller som avrundning på en god måltid och märkligt nog ska det helst göras av en man eller män i sällskap, på en provning eller i en så kallad ”mansgrotta”. Och för guds skull glöm inte bort de rejält nedsuttna läderfåtöljerna! Det ligger förstås en hel del sanning i vissa av dessa påståenden men det är både underligt och tröttsamt att det ska finnas så mycket rätt och fel. Därför vill vi anordna alternativa provningar där vi slår hål på normerna; kanske för att vi är vana att göra det i vår vardag eller bara för att vi är två kreativa själar som älskar att experimentera med smakupplevelser.


Är du eller någon du känner intresserad av en sådan provning? Jag tar emot förfrågningar via mail: anneliehuczkowsky@gmail.com

/Annelie och Preethi


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...