För
precis två år sedan fick jag en idé om att samla mina texter på en och samma
plats, en idé som blev startskottet för Sinnen
och Nyanser. Även om jag personligen föredrar att kludda
med penna på ett enkelt papper, skriva med snirkliga bokstäver och använda mig
av regnbågens alla färger så har jag lärt mig att nedklottrade blad lätt hamnar
”någon annanstans”. Med en kommande stipendiatresa till destilleriet OldPulteney
i de skotska högländerna uppkom därför tanken om att starta en blogg, vilket för
mig även skulle innebära att jag på ett smidigt sätt kunde dela med mig av mina
upplevelser till nära och kära. Som den perfektionist jag är kunde jag dock inte
förmå mig att bara starta en blogg hur som helst utan att länge sitta och
fundera ut ett passande namn; för mig var det nämligen viktigt att redan från
start blicka framåt och renodlade whiskybloggare fanns det redan en hel uppsjö
av. Spontant kände jag att jag ville göra min egen grej och inte bara fylla
bloggen med recensioner av egna sinnesupplevelser från provade whiskys. Förutom
fakta och recenserande ville jag även väva in berättelser från dem små detaljerna
som finns runtomkring upplevelserna, då det är dem som enligt mig skapar de
värdefulla nyanserna.
Även om whisky är en stor passion så finns det väldigt mycket annat som är värt att utforska, därför var det viktigt med ett namn som inte skulle begränsa mig. |
Till
min stora glädje upptäckte jag snabbt att det fanns fler än just nära och kära
som ville ta del av mina berättelser och vid flertal tillfällen har jag fått
höra att jag skriver på ett annorlunda
sätt. Det går förstås att tolka hur man vill men för mig värmer det att höra då
det är just det som är min tanke. Vid några tillfällen har jag fått frågor om
vad jag vill med min blogg och om jag har något speciellt mål. Svaret jag kunnat
ge är att jag vill prova så mycket möjligt, njuta samt lära mig mer men jag har
aldrig riktigt känt att jag lyckat förmedla en vettig förklaring. Men nu
äntligen känner jag att jag vet. Jag
finner stor glädje i själva provandet i sig och jag tycker om att forska kring destilleriers
historia samt skriva om mina egna intryck, men främst finner jag tillfredställelse
i att dela med mig av mina upplevelser till andra. Jag vill alltså inspirera
andra och därför är jag nu överlycklig att få utveckla mitt varumärke till en
ny nivå. Utöver att dela med mig här på bloggen så kommer jag också samarbeta med
den person som kompletterar mig allra bäst, nämligen min fru Preethi
Huczkowsky. Tillsammans ska vi ta Sinnen och Nyanser några steg bort från
skärmen och försöka förmedla samma saker fast ute i verkligheten.
Till min
stora glädje är Preethi en väldigt duktig och erfaren kock som arbetat med mat
och matlagning i många år. Vår gemensamma passion för smaker och upplevelser samt
våra skilda kunskaper och erfarenheter är en perfekt kombination för denna typ
av samarbete. Då vi levt tillsammans i över tio år har vi blivit medvetna om
våra likheter och olikheter. Preethi brinner på samma sätt som mig för frågor
som rör jämställdhet och rättvisa, något som blivit ännu viktigare sedan vi fick
det ärofyllda uppdraget att vara föräldrar till tre fantastiska tjejer. Just nu
är vi i startgroparna av planerandet men vi har redan anordnat vår första
officiella mat och whiskyprovning, vilket blev succé.
Dukar upp för Sinnen och Nyansers första officiella mat & whiskyprovning |
Vår
vision är att börja erbjuda provningar med mycket tanke och känsla; alternativa
provningar som överraskar, inspirerar och skapar härligt minnesfulla stunder.
Fokus ska enligt oss alltid ligga på dofter, smaker samt den härliga gemenskap
som uppstår i grupp men viktigt för oss båda är även (i den mån det går) att knyta
in hantverk och det lokalt förankrade, som ett spännande komplement till den
mer faktamässiga och historiska informationen.
Whiskyvärlden
är väldigt fyrkantig och traditionell och det är få saker det finns så mycket
åsikter om som whisky. Det snackas mycket om hur whisky ska serveras på bästa
sätt, när det rätta tillfället att avnjuta whisky är men också av vem eller
vilka den ska drickas av. Det finns rätt typ av glas att använda och att addera
is eller vatten i sin whisky är en ständigt lika känslig fråga. Whisky ska
traditionellt avnjutas som avec till kaffet eller som avrundning på en god
måltid och märkligt nog ska det helst göras av en man eller män i sällskap, på
en provning eller i en så kallad ”mansgrotta”. Och för guds skull glöm inte
bort de rejält nedsuttna läderfåtöljerna! Det ligger förstås en hel del sanning
i vissa av dessa påståenden men det är både underligt och tröttsamt att det ska
finnas så mycket rätt och fel. Därför vill vi anordna alternativa provningar där vi slår hål på normerna; kanske för att
vi är vana att göra det i vår vardag eller bara för att vi är två kreativa
själar som älskar att experimentera med smakupplevelser.
Är du eller någon du känner intresserad av en sådan provning? Jag tar emot förfrågningar via mail: anneliehuczkowsky@gmail.com
Är du eller någon du känner intresserad av en sådan provning? Jag tar emot förfrågningar via mail: anneliehuczkowsky@gmail.com
/Annelie
och Preethi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar