Translate

lördag 28 juli 2018

En törstsläckande festival


Få saker engagerar oss svenskar så mycket som väder och vind- är det inte för blött eller kallt så är det för varmt och torrt. Det är lite smålustigt men vädersnacket är det sociala fenomen som ofta för oss människor samman, skapar känslor av sammanhang och gemenskap. Denna sommar är verkligen inget undantag då det största samtalsämnet utan att överdriva är det varma vädret, skogsbränder och längtan efter regn. Året 2018 kommer vara ett meteorologiskt år att minnas och jag kan även tänka mig att det finns en och annan törstig strupe som behöver släckas vilket borde vara succé för alla småbryggerier i vårt avlånga land.

Intresset för öl i allmänhet och hantverksöl i synnerhet har medfört att antalet småbryggerier i Sverige expanderat med raketfart det senaste decenniet. Dem tre barndomsvännerna Jonas, Richard och Anders från Njurunda bommen strax utanför Sundsvall hade redan i tonåren en gemensam dröm om att brygga sitt eget öl, vilket också blev till verklighet 2014 då företaget Bröderna Bommens Bryggeri registrerades. Varsitt recept togs fram med tre skilda ölstilar; en IPA, en Brown Ale och en Stout. Under våren öppnades portarna till bryggeriet upp för allmänheten och redan på sommaren anordnades deras första ölfestival som sedan dess blivit en uppskattad årlig tradition.
Två år efter att drömmen blev till verklighet beviljades företaget ett investeringsstöd på 251.000 kronor och för pengarna kunde bryggeriet byggas ut och nya jästankar investeras. Från att ha producerat omkring 60 liter öl under en två veckors period kan man med den nya anläggningen tillverka runt 500 liter, och tur är väl det då efterfrågan är stor! Just så ska det också enligt min mening vara för att en öl ska ses som ett hantverk; efterfrågan bör vara större än vad kapaciteten tillåter och det ska inte vara så självklart att få tag på hur enkelt som helst. Bröderna Bommens öl går förstås bra att njuta av året runt på flertalet restauranger i Sundsvall med omnejd och sedan den 1 december 2016 finns även fyra sorter av deras öl på Systembolagets hyllor i Västernorrland.

Bröderna Bommens öl har ökat i antal sorter med Ljungan pale Ale, Broder Ivan och Syster Vera


Mitt allra hetaste tips denna varma sommar är att besöka Bröderna Bommens bryggeri och varför inte i samband med deras ölfestival som går av stapeln den 4 augusti. Ett utmärkt tillfälle att uppleva äkta hantverksöl i sin bästa atmosfär. Förutom goda hantverksöler från arrangören själv finns även andra mikrobryggerier representerade på plats såsom Alnöl, Dykes, Beertower, Allsta och Stenhammaren. Traditionsenligt kommer det bjudas på god mat och spännande bakverk då mat i kombination med öl är väldigt viktigt för Bröderna Bommens Bryggeri. I år finns också en Biergarten där Radler kommer serveras (hälften öl och hälften läsk) samt egentillverkad cider vilket passar utmärkt i sommarvärmen. När suget efter svalka blir för stort går det förstås bra att dansa regndansen till den livemusik som framförs av lokala artisten Stefan Nordlander.

Brödernas goda burgare
På plats kommer även Brödernas Bommens nyaste tillskott i ölsamlingen att finnas vilket är deras Summer Ale- en ljus öl med lätta citustoner som enligt mig smakar bäst då den är rejält kyld och gärna tillsammans med en limeklyfta. Ett nytt inslag för årets festival är att det kommer finnas möjlighet att prova på lite starkare saker då bryggeriet numer även kan titulerar sig som bränneri. Den 3/9 släpper bränneriet sin första produkt i form av en maltvodka som Sinnen och Nyanser haft den stora äran att vara involverad i som provsmakare då recept tagits fram. En fruktig vodka med toner av krispigt grönt äpple, päron, svartvinbärsblad och citrus samt en tydlig maltkaraktär. Den är fantastiskt god att dricka som den är i all sin enkelhet och som snaps till sillen men även väldigt tacksam att blanda drinkar med. Vill du prova den så kan du till veckan anmäla dig till provningen ”Vodkans byggstenar” som bjuder på öl, maltdestillat, vetesprit och även lite fatlagrat.
Bröderna Bommen har nu även blivit bränneri och den
3/9 kommer deras första produkt lanseras i form av en maltvodka

Nu börjar svetten lacka så jag ska slänga mig i sjön. Hoppas vi ses på festivalen den 4 augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...