Få saker engagerar oss svenskar
så mycket som väder och vind- är det inte för blött eller kallt så är det för
varmt och torrt. Det är lite smålustigt men vädersnacket är det sociala fenomen
som ofta för oss människor samman, skapar känslor av sammanhang och gemenskap.
Denna sommar är verkligen inget undantag då det största samtalsämnet utan att
överdriva är det varma vädret, skogsbränder och längtan efter regn. Året 2018
kommer vara ett meteorologiskt år att minnas och jag kan även tänka mig att det
finns en och annan törstig strupe som behöver släckas vilket borde vara succé
för alla småbryggerier i vårt avlånga land.
Intresset för öl i allmänhet
och hantverksöl i synnerhet har medfört att antalet småbryggerier i Sverige expanderat
med raketfart det senaste decenniet. Dem tre barndomsvännerna Jonas, Richard
och Anders från Njurunda bommen strax utanför Sundsvall hade redan i tonåren en
gemensam dröm om att brygga sitt eget öl, vilket också blev till verklighet 2014
då företaget Bröderna Bommens Bryggeri
registrerades. Varsitt recept togs fram med tre skilda ölstilar; en IPA, en
Brown Ale och en Stout. Under våren öppnades portarna till bryggeriet upp för
allmänheten och redan på sommaren anordnades deras första ölfestival som sedan
dess blivit en uppskattad årlig tradition.
Två år efter att drömmen blev
till verklighet beviljades företaget ett investeringsstöd på 251.000 kronor och
för pengarna kunde bryggeriet byggas ut och nya jästankar investeras. Från att ha
producerat omkring 60 liter öl under en två veckors period kan man med den nya
anläggningen tillverka runt 500 liter, och tur är väl det då efterfrågan är
stor! Just så ska det också enligt min mening vara för att en öl ska ses som
ett hantverk; efterfrågan bör vara större än vad kapaciteten tillåter och det
ska inte vara så självklart att få tag på hur enkelt som helst. Bröderna
Bommens öl går förstås bra att njuta av året runt på flertalet restauranger i
Sundsvall med omnejd och sedan den 1 december 2016 finns även fyra sorter av deras
öl på Systembolagets hyllor i Västernorrland.
Bröderna Bommens öl har ökat i antal sorter med Ljungan pale Ale, Broder Ivan och Syster Vera |
Mitt allra hetaste tips denna varma
sommar är att besöka Bröderna Bommens bryggeri och varför inte i samband med deras
ölfestival som går av stapeln den 4 augusti. Ett utmärkt tillfälle att uppleva
äkta hantverksöl i sin bästa atmosfär. Förutom goda hantverksöler från arrangören
själv finns även andra mikrobryggerier representerade på plats såsom Alnöl, Dykes,
Beertower, Allsta och Stenhammaren. Traditionsenligt kommer det bjudas på god
mat och spännande bakverk då mat i kombination med öl är väldigt viktigt för
Bröderna Bommens Bryggeri. I år finns också en Biergarten där Radler kommer
serveras (hälften öl och hälften läsk) samt egentillverkad cider vilket passar
utmärkt i sommarvärmen. När suget efter svalka blir för stort går det förstås bra
att dansa regndansen till den livemusik som framförs av lokala artisten Stefan
Nordlander.
Brödernas goda burgare |
På plats kommer även Brödernas
Bommens nyaste tillskott i ölsamlingen att finnas vilket är deras Summer Ale-
en ljus öl med lätta citustoner som enligt mig smakar bäst då den är rejält
kyld och gärna tillsammans med en limeklyfta. Ett nytt inslag för årets
festival är att det kommer finnas möjlighet att prova på lite starkare saker då
bryggeriet numer även kan titulerar sig som bränneri. Den 3/9 släpper bränneriet sin första produkt
i form av en maltvodka som Sinnen och Nyanser haft den stora äran att vara
involverad i som provsmakare då recept tagits fram. En fruktig vodka med toner av
krispigt grönt äpple, päron, svartvinbärsblad och citrus samt en tydlig
maltkaraktär. Den är fantastiskt god att dricka som den är i all sin enkelhet
och som snaps till sillen men även väldigt tacksam att blanda drinkar med. Vill
du prova den så kan du till veckan anmäla dig till provningen ”Vodkans
byggstenar” som bjuder på öl, maltdestillat, vetesprit och även lite fatlagrat.
Bröderna Bommen har nu även blivit bränneri och den 3/9 kommer deras första produkt lanseras i form av en maltvodka |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar