Translate

torsdag 12 oktober 2017

Rik på whisky?När blev du intresserad av whisky?” eller ”Hur kan det komma sig att du kan så mycket om whisky”? Jag vet inte om det är så för de allra flesta i denna gyllen- dimmiga spritvärld men detta är klassiska frågor som jag väldigt ofta får ställda till mig i diverse olika sammanhang. Bland annat förekom dessa frågor rätt frekvent i helgen i samband med att jag arbetade i monter på Stockholm Beer & Whisky festival. Denna typ av frågor är inte lätt att svara på eftersom det egentligen inte finns något klockrent facit. Jag brukar säga att det är  något som successivt vuxit fram, att det börjat i en mindre skala och ju mer införstådd jag blir i saker och ting desto mer vill jag veta. Precis som vilket annat intresse som helst egentligen men självklart handlar det (i detta fall) om ett grundintresse för smaker och upplevelser som sedan tagit lite riktning. En annan fråga som jag fått bekanta mig med på sistone är hur man bär sig åt för att lära sig. Denna fråga är väldigt intressant och kommer från personer som strävar efter att veta mer men som finner det komplicerat och svårt. Nu ser ju jag mig själv som en livsnjutande och kunskapstörstande amatör mer än någon typ av expert… men utifrån egen personlig erfarenhet så är svaret även på denna fråga inte direkt självklart. Det beror på vad man vill veta och varför, men lika mycket handlar det nog om hur man fungerar som person. Förutom att försöka prova så mycket en bara kan och förmår och utsätta sina sinnen för hårdträning så är böcker ett bra och fiffigt alternativ för att lära sig mer. Det är verkligen en  ljuvlig sak att läsa om historia och bakgrund, platser och personer men det är definitivt inte en lätt uppgift att läsa sig till kunskap. Det fungerar helt enkelt inte för alla, exempelvis inte för mig.


Att läsa sig till kunskap är inte alltid lätt, men visst är det härligt med böcker!

Det jag menar är att för att verkligen förstå något så räcker det inte för mig att läsa eftersom att jag måste kombinera det teoretiska med upplevelser eller att göra något i praktiken. Därför uppskattar jag att resa och anser att resandet ger det bästa lärandet man kan få, dessutom är det kul men såklart är det även en ekonomisk fråga. Dock anser jag att resor är den allra bästa investering man någonsin kan göra då de ger erfarenheter, skapar känsla av sammanhang och till viss del bygger vad jag skulle vilja kalla för kunskaps- broar.

 Nyligen var jag på en utbildande resa till London och besökte London Whiskyshow efter att ha blivit tipsad av vänner och bekanta. Innan avfärd kände jag mig rätt tudelad då jag både lockades av tanken att göra en utlandsresa samtidigt som jag var kritiskt inställd till att åka iväg av just anledningen att besöka en mässa. Jag menar, vi har ju så enormt många mässor här i Sverige så varför slösa på resurserna för att besöka ett stort  mäss- spektakel i stora staden London. I efterhand kan jag glatt konstatera att jag inte ångrar mig en endaste sekund över mitt beslut att fara iväg. Fokus denna helg låg på olika aspekter av temat ”The art of whisky”. Tillfälle gavs att prova whisky som jag knappt trodde var möjligt och de två masterclasses jag deltog på var spännande och härligt ifrågasättande. Biljetten till denna showhelg må upplevas rätt dyra men så har jag aldrig någonstans upplevt ett sådan genomtänkt och fullspäckad arrangemang som hela tiden höll så hög kvalitet. Om du känner minsta lilla längtan att vidga dina vyer och lära dig mer kring ämnet whisky, boka in London 29-30 september i din kalender nästa år!

Intressanta och lärorika provningar på London whiskyshow där fokus låg
på olika aspekter av temat "The art of whisky". En av dessa klasser var "Exploring the locale"
med Dave Broom där vi provade whisky från världens olika hörn.


Med ökade kunskaper uppstår hela tiden luckor som behöver fyllas och täppas igen. Längst upp på min önskelista finns nu en dröm att inte bara få titta på utan även handgripligt vara med i tillverkningsprocessen. Att köpa ett fat eller en andel av ett fat är ett tillvägagångssätt för att uppleva magin med tiden och fatets inverkan… men vägen till själva fatet är minst lika fascinerande anser jag. I samband med stipendiatresan till destilleri Old Pulteney fick jag vara med och arbeta lite på destilleriet men jag önskar att det hade funnits oändligt mer tid för det än vad det gjorde. Tack och lov är drömmen på väg till verklighet i och med att jag nu får hänga med mina vänner från Bröderna Bommens Bryggeri som snart också kan titulera sig som ett bränneri. Om du vill följa denna spännande process är ett hett tips att följa med Sinnen och Nyanser och Bröderna Bommen på sociala medier :)


Tack vare det där stipendiumet jag fick genom tidningen Allt om Whisky så har mitt växande intresse fått lite skjuts så att säga. Dels genom den fantastiska resan till Skottland men främst genom det nya kontaktnät jag byggt upp som består av branschfolk, ett skönt gäng bloggare och skribenter samt en stor mängd med frågvisa och whiskyintresserade entusiaster. Jag är så tacksam för varje ny relation, men i ärlighetens namn så har det varit rätt tufft också då jag väldigt många gånger känt mig ”grön” och okunnig samt varit nervös att inte leva upp till andras förväntningar. En insikt som vuxit sig fram med tiden är att det är kul att utforska och lära sig mer och det finns faktiskt en skönhet i att inte veta och kunna allt.Om du är nyfiken på detta stipendium såsom många personer jag träffade på mässan var så kan jag varmt rekommendera att söka det då Allt om Whisky just i detta nu efterlyser två nya whiskyambassadörer.

En annan insikt är att ett växande intresse för destillat är allt annat än billigt! Jag kan verkligen fascineras över vilka samlingar en del vänner, bekanta och förvisso även obekanta har och jag funderar emellanåt hur det ens kan vara möjligt. Visst börjar även min egen skara flarror expandera men någon samlare är jag definitivt inte. Däremot känner jag mig rik på de erfarenheter jag införskaffat mig under mina resor... och alla de människor som jag får förmånen att lära känna under resans gång känns som den högsta vinsten av dem alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...