Idag
klockan 10.00 släpptes än en gång ett par spännande buteljeringar
på Systembolaget från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail. Det handlar dels om en 33- årig skönhet från det
gamla nedlagda destilleriet Brora som lagrats på refill Sherry Puncheon fat och
buteljerats med en alkoholvolym på 46 %. Denna sällsynta butelj skulle jag bli
väldigt lycklig över att få prova på, men chansen att knipa åt sig en flarra
uppskattar jag som tämligen omöjligt med tanke på att det enbart kommer släppas
tre flaskor här i Sverige för priset 8535 kronor.
Det andra
släppet är även det en väldigt tjusig rackare i form av en Macallan destillerad
1967, lagrad på first- fill sherry butt och buteljerad 2016. Den har därmed
uppnått en imponerande ålder på nästan 50 bast! Alkoholvolymen ligger på 43 % och på de
12 flaskor som landar på Systembolagets beställningssortiment står det
15 065 riksdaler på prislappen.
Jaa du, hur
gärna jag än skulle vilja prova på båda dessa sällsynta diamanter så får jag
helt enkelt fortsätta sukta då summorna tyvärr inte matchar min plånbok
riktigt. Dock kan det nog anses vara rätt rimliga prisbilder med tanke på
sällsynthet, åtråvärdhet och ålder. Men tack och lov säger jag bara att det imorgon den 8
september kommer att släppas en tredje goding från G&M att trösta sig med och som
dessutom har en vänligare prisbild- nämligen en Caol Ila lagrad på tre stycken
first fill sherry Butts, destillerad den 21 februari 2005 och buteljerad 31
januari i år med fatsyrka på 56,8 %. Totalt handlar det om 186 stycken flaskor
som kommer släppas för den svenska marknaden till priset 898 kronor.
Caol Ila
ligger på Islay och är det största destilleriet på denna ö. Jag har haft nöjet
att göra tre stycken besök, varav två varit rätt snabba visiter medan det tredje
som gjordes nu i våras blev en riktig genomgång av destilleriet som avslutades
med en härlig whisky och choklad provning. Caol Ila är fascinerande och enligt
mig väldigt olik de flesta andra destillerierna på ön på grund av dess storlek
samt att det känns som att komma in på en riktig industri. Trapporna upp till destilleriet
är nedslitna av rännande arbetarfötter och påminner om dem som finns i gamla 70- tals fabriker, mycket av
produktionen är högt mekaniserad och kräver trots sin enorma storlek rätt få
personaler. Den där familjära känslan som lätt hittas igen hos "grannarna" Kilchoman eller
Bruichladdich existerar inte på samma sätt på Caol Ila som mer skulle kunna beskrivas
vara deras motsats. Men jag gillar kontraster och uppskattar verkligen de stora
skillnaderna... det finns liksom en tjusning med det mesta. Sen har vi ju den där
oslagbara utsikten! Alltså vackrare utsikt än den vid destilleri Caol Ila är
nog rätt svårfunnen, med en magisk vy över Islays sund och bergstopparna på Ile of
Jura…
En charmig arbetare på Caol Ila som gjorde mig sällskap att titta på den vackra utsikten :) |
Tack vare
Symposion så har jag fått möjlighet att prova på denna G&M Caol Ila 2005
och här är mina intryck av denna.
Färg: Ljust honungsgul
Doften är söt och stor
samt har en härlig pepprighet i sig som liksom sticker ut en aning. Hittar även
igen en del söta citrustoner i form av torkad apelsinskal samt kladdig choklad
såsom en mörk chokladkladdkaka. Nyanser av söt lakrits vilket får mig att främst
tänka på lakritshjulen i en Gott och Blandat påse och med i doftbilden finns
även något som jag associerar med grillad röd vattenmelon. Den härliga sötman passar
fint med den tunga och torviga rökigheten. Med vatten i utvecklas doften och
blir bra mycket mer kryddigare, vilket jag gillar. Det smakar lite som en bränd
mjuk pepparkaka bakom en rökig ridå som ligger som en tät dimma.
Smaken då, ja även den upplever jag vara söt och med härligt fruktiga äppeltoner. Bakom den rejäla torvigheten tycker jag mig även ana en liten
hint av citrusstänk. Efter en stund dyker kryddiga nyanser fram av
lakritsstång, kardemummafrö och små heta starka chilifrön. När pepprigheten
och hettan lugnat ned sig en aning framträder toner av varmt läder vilket får
mig att tänka på en varm hästsadel. Smaken skulle jag beskriva som stor då den liksom fyller hela
gommen till bredden och eftersmaken håller i sig väldigt länge. Med några
droppar vatten i upplever jag att sötman växer och så även fruktigheten- invalsandes
kommer smarriga toner av godiset hallonmumrikar samt salt och mjuk kola.
Avslutningsvis stannar toner av brända mandlar kvar och så även smaken av fetdrypande
rökt sidfläsk. Häftigt!
Jag gillar denna kraftigt rökiga och söta wirre och tänker att den passar ypperligt att värma sig med i höstmörkret som infaller sig mer och mer nu. Gärna under en härlig filt, kanske intill en brasa och med trevligt sällskap förstås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar