Translate

söndag 13 augusti 2017

Gordon & MacPhail Cask Strenght- Bruichladdich 1994 och Bunnahabhain 2009

Gordon & MacPhail är en oberoende buteljerare som brukar överraska med spännande buteljeringar  av exklusivare whisky såsom den nästan 30-åriga Mortlach som lanserades den fjärde augusti. På den svenska marknaden kommer Symposion även att släppa två stycken G&M utgåvor i deras populära Cask Strenght serie och datumet för lansering är satt till den 18 augusti. Destillerierna det handlar om är Bruichladdich och Bunnahabhain, vilket är rätt så ovanligt för Gordon & Macphail som mestadels är känd för sin gedigna samling av Speysidewhisky. Jag har haft det stora nöjet att prova på båda dessa utgåvor med Islaywhisky och här är mina tankar om denna duo.



Bruichladdich 1994 Cask Strength 56,2 % är destillerad den 6 oktober 1994 och buteljerat den 4 maj 2016 vilket innebär att den uppnått en imponerande ålder på 21 år. Denna sköna wirre har lagrats på två stycken Refill Sherry Butts numrerade 776 och 777. Totalt handlar det om 132 stycken flaskor som kommer att landa till försäljning här i Sverige med (den höga) prislappen 1995 kronor och färgen på dess innehåll skulle jag beskriva som gyllengul sand.
Doften är söt och fruktig och karaktären känns liksom stor. Det första jag möts av är fruktighet från mandarinklyftor i sockerlag, saftiga gula nektariner samt de steniga kärnorna i passionsfrukt som har en slags metallisk ton i sig. Jag finner även en doft som från skog vilket jag associerar med färska små gröna granskott samt en nötighet som får mig att tänka på hasselnötskross. Efter en stunds luftning kommer toner av färsk riven ingefära fram samt en parfymig och blommig ton som av jasminblom… även godiset hallonbåtar flyter förbi. Med några droppar vatten i upplever jag en slags krämighet utvecklas, men inte krämigt som i gräddigt utan mer såsoms ett fluffigt kaffelatteskum. Med vatten framträder även en fruktig doft av persika som jag själv brukar benämna som tygäpplen.
Smaken är pepprig och rätt rivig, vilket inte är så konstigt med tanke på den höga alkoholvolymen. Ändå finner jag den väldigt behaglig vilket kan bero på den stora dos sötma som finns med. Sötman är fruktig som av röda vinteräpplen samt exotiska inslag av mango och papaya. Med syre framträder toner av björnbär och chokladdoppade mumsmums och nu kommer även lakritsbåtarna inseglande och gör sällskap med hallonbåtarna. Munkänslan säger mig att den är rätt oljig i sin karaktär och i eftersmaken träder de något tyngre nyanserna fram såsom läder och en (lätt) ton av tobak. Med vatten i blir sötman större och mjukare som en vaniljpannacotta och krämig vaniljfudge. De röda äpplena har nu omvandlats till gröna äpplen men mer mot eftersmaken. Avslutet varar länge och är faktist riktigt ljuvlig. Personligen finner jag denna Bruichladdich som bra och njutbar att smutta på, dock är jag aningen tveksam till det höga priset. Men har du ett par tusen över att lägga på dig själv så tänker jag att denna blir en härlig och god investering att avnjuta i höstmörkret.


Bunnahabhain 2009 är destillerad 31 mars 2009 och buteljerat 21 mars 2017. Under sina sju år har denna whisky lagrats på tre stycken First Fill Sherry Hogshead numrerade 323-325 och buteljerats med en alkoholvolym på 60,5 %. Denna saffransgula wirre kommer säljas för 845 kronor och totalt handlar det om 240 flaskor som kommer till Systembolagets beställningssortiment.
Doftbilden ger ett synnerligen fräscht intryck av mången citrustoner såsom saftig blodapelsin och grapefrukt. Detta ackompanjeras med sötare noter av färska plommon och dadlar samt förvällda äpplen, kolaremmar, karamelliserad mandel och muscovado socker. Med vatten upplever jag att lite gräsigare och blommigare inslag som klöver blir mer framträdande samt en kryddighet av kanelstång. Rökigheten finns med hela tiden som en lätt dimma långt bak. I smaken finner jag den sötare med toner av krämig vanilj och vit choklad. Den eldiga alkoholstyrkan bränner till och påminner mig om blommig rosépeppar men avtar efter en stund och ger utrymme för fruktiga inslag såsom grapefrukt, mogen papaya samt ananas. I eftersmaken stannar den chokladiga sötman kvar och det smakar verkligen alldeles underbart. Med lite vatten i blir den söta smaken om än ännu mer ljuvlig med toner av bananskidkola och vaniljfudge. Citrustonerna stannar kvar men byter plats med chokladen och blir mer markant i eftersmaken. Jag gillar verkligen denna Bunnahabhain och hoppas innerligt på att själv knipa åt mig en flaska.

Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till Symposion för möjligheten att prova på dessa två Cask Strenght buteljeringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...