The
Macallan är ett stort speyside destilleri som grundades 1824 av en Alexander
Reid och är ett av de äldst existerande destillerierna i nutid (vill dock förtydliga
med att säga att det Inte är det äldsta). Whisky från detta destilleri har ett
mycket gott rykte då de lägger ned stort engagemang med fatarbete och stor möda
med vilken typ av fat som ska användas för lagring av deras whisky. Främst har
Macallan använt sig av sherryfat för lagring av sin whisky men sedan 1970- talet
började de även använda sig av amerikanska ex- borbounfat vilket var ämnat för ägarbolagets blandwhiskytillverkning. År 2004 lanserades Macallan sin serie "Fine Oak" och därmed bröts deras trend med att endast buteljera whisky som lagrats på sherryfat. Den nya serien består alltså av en blandning som lagrats på både sherryfat samt ex- bourbonfat.
Den 20
januari släpptes The Macallan Edition No. 2 som är en limiterad utgåva och som
ingår i Edition serien där The Macallan experimenterar med trä och olika typer ekfat.
Edition No. 2 är ett samarbete mellan The Macallans masterblender Bob Dalgarno och
bröderna Jordi, Joan och Josep Roca som äger restaurang ”El Cellar”, som vid
ett flertal gånger utmärkts till världens bästa restaurang samt har tre
stjärnor i Guide Michelin.
I processen
för att skapa den unika karaktären hos Edition No.2 har sju stycken fattyper noggrant
valts ut och består av en blandning av både europeisk ek samt amerikansk ek.
Faten kommer från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel
Martin samt Tevasa. Edition No. 2 är buteljerad på 48,2 % ABV och är inte
åldersbestämd. Man har inte använt sig av kylfiltrering och har heller inte
tillsatt några färgämnen.
Färg:
Djup koppar
Doft: Oj, doftmässigt möts jag av en kavalkad av torkade frukter i form av russin, persika och papaya. Även en härlig ton av smuliga digestivekex, torkat halm och gräs. Det påminner lite om frukost musli måste jag säga. Det finns även dofter av äpple, kanderade apelsiner och indränkta romrussin samt söta kolaremmar och en lätt ton av pudrig vanilj. Känner också kryddigheten från inlagd ingefära, kryddpeppar och torkade nejlikor. Ektonerna är tydliga men ligger väl inbäddade i alla andra dofter som finns i glaset.
Smak:
Vid en första sipp känner jag mycket sötma på tungan från mörk sirap och bränt
socker. En pepprighet busar sen till det men går sedan över till toner av kryddig
och söt stark ingefära. Att det är sherrylagring råder det inga tvivel om då
tonerna av körsbär samt torkade frukter i form av russin, plommon och aprikoser
dansar fint i gommen. En mjuk vaniljton smeker förbi och kan även hitta igen lite
fräscha spår av citrus. Det smakar verkligen ljuvligt gott! I eftersmaken
kommer en lätt ekbeska fram men den känns inte obehaglig på något sätt utan är
alldeles lagomt kärv sådär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar