Translate

måndag 13 februari 2017

Tema Bourbon och Maker´s 46

Bourbon (och amerikansk whisky) är sannerligen ett intressant område och för mig ett rätt så outforskat ämne. Med tanke på vad stor roll bourbon ändå har med tanke på alla ex- bourbonfat som ger smak och karaktär till annan whisky från alla världens olika hörn så känner jag att det är på tiden att jag bekantar mig lite mer med denna ädla dryck från väst. Ännu mer vill jag forska kring detta då jag fick en sådan fantastiskt fin bok skriven av Örjan Westerlund som heter just Bourbon & American whiskey. Den vann jag då killarna på den mycket trevliga bloggen Whiskytower körde en tävling på sin Facebook sida strax före jul. Tack snälla ni <3




Vi börjar väl med lite grundfakta om Bourbon:
Precis som hos single malt whisky som tillverkas i Skottland så finns det en del lagar som ställs för att Bourbon ska få kallas just bourbon, men kraven som ställs i de olika kontinenterna skiljer sig en hel del från varandra.
Bourbon är en whiskey som tillverkats i USA. Den ska bestå av minst 51 % majs men oftast är andelen högre än så, resterande procent består av en blandning av andra sädesslag, allra oftast råg, vete och/eller mältat korn. De olika sädesslagen anses ha en stor inverkan på hur den färdiga produkten kommer bli då majs tillför sötma, råg skapar kryddigare och kraftfullare whiskey medan vete ger en mildare smak och ger mer utrymme för majssötman och fatsmakerna.
Destillatet får kokas till en alkoholhalt på max 80% men får inte fyllas på fat med en högre alkoholstyrka än 62,5%. Lagring av bourbon ska ske i nytillverkade rostade ekfat. För att Bourbon ska få kallas straight ska lagring ske i minst två år, dock är de flesta bourbon som säljs idag lagrade i minst fyra år. På grund av stora temperaturvariationer mognar bourbon snabbare än whisky i Skottland och ännu en skillnad är att alkoholhalten oftast stiger och inte sjunker.
Om en flaska bourbon har en angiven ålder på sin etikett ska detta avse den yngsta whiskyn i innehållet, men den får även innehålla äldre whiskey. Slutligen så är det under inga omständigheter tillåtet att tillföra några tillsatsämnen då smak och färg ska komma från råspriten och dess naturliga lagring på fat.

Amerikansk whiskey, förutom bourbon, kan vara Tennessee whiskey, Rye whiskey, corn whiskey och wheat whiskey. Gemensamt för dem alla är att de är spannmålsbaserade men skillnaden är vilken sort av spannmål som används eller hur stor andel av ett spannmål som används samt i vilken region den är tillverkad. Det finns även Amerikans blended whiskey som består av neutral sprit som kryddats med straight whiskey. Förhoppningsvis så får jag möjlighet att forska lite mer om amerikans whisky generellt och prova på olika sorter men som en härlig start så börjar jag med bourbon.




Först ut i bourbontemat så har jag provat en ny Bourbon från Maker´s Mark som lanserades den 3:e februari på den Svenska marknaden och som heter Maker´s 46. Maker´s Mark är ett destilleri beläget i Kentucky och grundades 1954 av en Bill Samuels Jr. Detta destilleri har helt valt bort att använda sig av sädesslaget råg i sin tillverkning, som vanligtvis är det man använder sig av som en del av mäsken. I början av tillverkningsfasen så experimenterades det nämligen fram att vete var det sädesslag man föredrog framför råg. Samuels fru Margie Samuels var även hon involverad i processen och är den som har kommit att påverka designen på Maker´s Marks snygga flaskor som påminner om en cognacsflaska med rött vax.


Maker`s 46 är en bourbon med nytt recept där man i lagringens slutskeende tillsätter brända franska ekstavar för att få en slutfinish med mer kryddighet och sötma. Lagringen sker i cirka sex år och buteljeras vid 47 % ABV.


Färg: Djup bärnsten
Doft: Mycket sötma som liknar söt- kryddig muscovadosocker och kraftfulla toner av kryddig vanilj. Känner även rejäla ektoner såsom doften av nyklyvna torra vedbitar. Nyanser av daggigt gräs,våt jord och fuktig jordkällare finns där samt en härlig blommighet som påminner mig om blommande nyponrosbuske... du vet sådana där rosa stora rosor som frodas på sommaren och som humlor brukar älska att brumma in i.
Smak: I smaken känner jag av eken tydligt men den upplevs sträv på tungan och skiljer sig från hur jag upplevde den i doften. Vaniljen är markant men går mer åt det parfymiga hållet än det kryddigt söta. En ton av kanel piffar upp och en pepprig lite småettrig nyans av sishuanpeppar. I eftersmaken stannar tonerna av ek kvar i munnen en lång stund och även vaniljen hänger i men den utvecklas och blir mer söt i slutet.


Om du också är intresserad av att prova Maker´s 46 så finns den som begränsad upplaga att inhandla hos Systembolaget till det fina priset 599 kronor. Förutom Maker`s 46 har jag haft möjlighet prova på lite fler bourbonsorter som jag kommer skriva om, men det kommer vid ett senare tillfälle....


... fortsättning följer





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...