Translate

torsdag 16 februari 2017

Tema Bourbon del 2 Eagle Rare och Old Scout

Jag fortsätter att prova bourbon och min upplevelse av denna fantastiska dryck är att den imponerar och väcker intresse! Det är en dryck som för mig är relativt outforskad men som definitivt bör utforskas mer. Som jag tidigare nämnt är bourbon en amerikansk variant av whisky och stavas oftast whisk(e)y till skillnad från den traditionella benämningen whisky med keltiskt ursprung. Bourbon är en dryck som tillverkas genom att destillera mäsk från mältat spannmål, där minst 51 % består av majs. Innan lagring får destillatet inte överstiga en högre volym med alkohol än 80 % och när det sedan tappas upp på nya ekfat får alkoholprocenten inte vara högre än 62,5. Det är endast nya ekfat som får användas vid lagring av bourbon och dessa ska vara kolade på insidan då det är det som ger bourbon dess distinkta färg och karaktär. Fat som lagrar bourbon tillverkas enbart av amerikansk vitek vilka skördas efter ca 80 år till skillnad från den europeiska eken som behöver ca 120-150 år på sig för att anses vara klar. För att få benämna bourbon som ”straight” ska den lagras i minst två år, men det finns ingen bestämd tidsangivelse för hur länge den bör eller får lagras på fat. Oftast lagras bourbon i minst 4 år men väldigt sällan lagras den längre än 12-15 år. Temperaturen i Kentucky (där den största delen av all bourbon tillverkas) har stora temperaturvariationer vilket skyndar på lagringsprocessen. Även i de höga lagerhusen, där bourbon ligger och mognar till sig i rad på höjden och tvären, varierar temperaturen stort mellan golv och markplan vilket bidrar till att bourbon som lagras högre upp utvecklas snabbare.



I och med de större temperaturskillnaderna är änglarnas andel betydligt större, alltså den andel whisky som dunstar bort från faten. I USA:s varmare klimat räknas det med att ca 7-8 % dunstar bort per år, till skillnad från i Skottland där ca 2-3 % går bort och vidare upp till änglarna. Det betyder att om en bourbon lagras i ca 12-15 år så återstår ungefär halva fatinnehållet. Så en riktigt gammal bourbon, säg Jefferson´s Presidential Select 21yo, innehåller whiskey som med all säkerhet har lagrats långt nere på markplan. På grund av de högre temperaturerna i Kentucky så ökar även alkoholhalten hos bourbon under lagringstiden till skillnad från i Skottland där andelen alkohol allra oftast blir lägre ju längre den lagras.




Eagle Rare Bourbon är en single barrel whiskey som produceras av destilleriet The Buffalo Trace. Med begreppet ”single barrel” menas att det är en buteljering från ett enskilt fat vid ett specifikt destilleri. Buffalo Trace grundades 1787 av bröderna Hancock och Willis Lee och sägs vara det äldsta destilleriet. Huruvida denna information är korrekt vet jag inte helt säkert men en sak jag vet är att det idag ägs av Sazerac Company som köpte upp destilleriet 1992. Eagle Rare är vad jag förstår en bourbon som marknadsförts mycket och är en populär favorit hos många. Denna kopparfärgade skönhet har lagrats 10 år och är buteljerad vid 45 % ABV.


Doft: Sötma från kolafudge och krämig vanilj… vaniljen upplevs också sådär kryddig och får mig att tänka på äkta vaniljstång i en trevlig pannacotta. Det finns något lite bärigt med som påminner om hallon samt godiset ”tomteklubba”. Känner även rejält med toner från kokos! Också skummig choklad, apelsinchoklad och något som påminner väldigt mycket om arrak... Nästan så det går lite åt att det upplevs som punsch. En frisk gräsighet stryker förbi som från torrt gräs på en varm sommaräng. Mycket trevlig!

Smak: Åh så fin denna är! Jag upplever den mjuk och len, nästan som en smekning. Tydlig ekkaraktär men det känns inte alls strävt på tungan. En ton av läder och en krämighet som från mjölk eller grädde i kombination med kaffetoner för tankarna till kaffelatte. Den är även lite bitter som liknar effekten från choklad med riktigt hög kakohalt.I eftersmaken skapas sedan en lätt ton av umami då en metallton uppstår i munnen. Den smakar mycket denna bourbon och jag uppfattar den som riktigt delikat.


Smoth Ambler är ett annat destilleri som grundades 2009 av TAG Galyean och John Little. Jag har provat på en tioåring även från dem som alltså är en bourbon vid namnet Old Scout. Old Scout är namnet på Smoth Amblers buteljeringar som består av whiskey från (flera) fat som valts ut av grundarna själva och som alltså inte är deras egna tillverkade destillat. Denna bourbon består av 75 % majs, 21 % råg och 4 % korn. Färgen på flaskans innehåll har en ljuvlig nyans av djup bärnsten.





Doft: Markanta ektoner inbäddat med kryddig kanelstång och spår av kardemumma. Vaniljen är tydlig men upplevs en aning "konstgjord" och får mig att tänka på den där vaniljsmörjan som brukar finnas i mitten på vaniljbullar. Även mycket citrustoner, speciellt då från apelsin samt en doft som påminner om cantaloupemelon. Nyanser av choklad och mocka samt en blommighet som får mig att tänka på blomstret Tagetes. När jag håller glaset en bit från näsan så kommer små antydande toner av lakrits och engelsk konfekt.

Smak: Smaken är väldigt söt vilket känns lite oväntat då den inte upplevdes så i doften. Sötman påminner om bränt muscovadosocker och krämigt fet vaniljkolafudge. Det finns en pepprighet där som upplevs rätt het... nästan mer åt chili. Denna chilihetta utvecklar sig och upplevs lite rökig i eftersmaken vilket får mig att koppla ihop smaken med chipotle, vilket jag är galet förtjust i.
                         


Jag kan, efter att ha provat på olika sorters bourbon samt läst på i litteratur om ämnet, konstatera att bourbon inte går att jämföras med skotsk single malt whisky (eller annan whisky för den delen) då det är två helt olika produkter. Även om de har en del gemensamt så är det olika ingredienser vid tillverkning samt skilda krav som ställs vid framställning. Jag har också upptäckt att det finns stora skillnader och nyanser hos bourbon då de har väldigt olika karaktärer, aromer och smaker. En annan spännande sak och rätt så klassisk beskrivning angående bourbon är ”att all bourbon kan kategoriseras som whiskey, medan all whiskey inte kan benämnas som bourbon”. Bourbon har många bestämmelser och lagar som styr i dess tillverkningsprocess och är med andra ord något speciellt och genuint unikt. Jag älskart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...