Destillat Stockholm är en ny mässa av sitt slag och arrangeras av Svenska dryckesmässor. Fokus ligger på just destillerade drycker
från olika destillerier, brännerier och importörer. På mässan, som hölls på Stockholm Waterfront Congress Centre,
samlades människor med olika bakgrunder och min personliga upplevelse är att det var en
fantastisk mötesplats som gav möjlighet att träffa på människor med ett genuint
intresse för alla dessa destillerade hantverk. Förutom att nätverka med ca 2000 andra
besökare så fanns även 55 stycken kunniga utställare som gav tips och delade med
sig av sina kunskaper samt bjöd in för att dofta och smaka på destillat såsom
whisky, rom, grappa, cognac och gin men även smarriga ostar och annat gott.
Att
prova på alkoholstarka och goda drycker på en mässa är absolut inte samma sak som att
prova på hemma i lugn och ro. Det går inte att analysera dofter och smaker på
samma sätt i ett sådant sammanhang då det är så mycket intryck överallt och runt
omkring en. Men av alla utsökta destillerade drycker och delikatesser som jag
hade chans att prova på vill jag lyfta fram några riktiga godbitar som verkligen
gjorde intryck och som jag skrev ned några kortare anteckningar om under mitt besök.
En
favorit för mig blev en 25 årig Glen Grants på 54,6% ABV buteljerad av Douglas Laing och som ingår i deras serie ”Xtra Old Particular”. Dessa bärnstensfärgade droppar
destillerades i november 1990 och har lagrats i refill hogshead fat och hade en
ljuvligt kryddig karaktär och doft av tropiska frukter. Smaken upplevde jag som
fruktigt söt med inslag av läder och torkat gräs, ingefära och ek samt spår av peppar. En
annan goding från samma buteljerare var en rejält fruktig 28 årig single malt
från Glenturret med inslag av citrus och apelsinhonung. Denna ingår i Douglas
Laings Old Particular serie och är buteljerad med en fatstyrka på 45,9%.
Vid
Edringtons monter träffade jag på Samuel från den förträffligt härliga bloggen SamuelWhisky. Där passade jag även på
att prova de omtalade utgåvorna ICE och FIRE från Highland Park. Ice som är
lagrad på firstfill bourbonfat i 17 år släpptes till försäljning i mars 2016 med
en alkoholprocent på 53,9. Speciellt med denna utgåva är att tunnorna som
whiskyn lagrats i haft lock/ändar tillverkade av ny amerikansk ek. Doften
upplevde jag som väldigt fruktig med inslag av torkade aprikoser och citrus samt
kryddig söt vanilj. Även smaken var fruktig och där fanns en lätt
rökighet och mocka inbäddad i len vanilj. Fire som är Highland Parks nyaste utgåva
släpptes till försäljning den 17 februari och är lagrad på portvinskryddade
ekfat i 15 år. Doften är söt med spår av russin och äpple samt en nyans av rök.
Smaken passar verkligen bra med namnet då jag upplevde den som rejält "eldig" med
sina peppriga toner som gick över till en chilihetta. Även mycket sötma från
russin och vanilj tillsammans med kryddig kardemumma.
Bland
det mest spännande på hela mässan var montern där Tevsjö destilleri stod och
som annonserade om att en kunde bli fatägare för svensk Bourbon. Jag som just
håller på att studera mer kring denna dryck stannade upp och blev alldeles
häpen. Jag menar… SVENSK Bourbon, hallå går det ens? Det är så väldigt konstigt
men också SÅ himla kul. Vilken grej! Tevsjö destilleri tillverkar bland annat
gin, glögg och snaps samt nu även bourbon med lokalodlad majs från Järvsö. De
gör sin bourbon enligt konstens alla regler förutom att den inte görs i USA. Än så länge finns ingen färdig Svensk bourbon att köpa men på mässan kunde man prova på deras
råsprit och på Systembolaget så går deras Moonshine att beställa, som är deras nedvattnade råsprit . Men tack och lov så
har jag en fin bloggarvän som äger ett sådant fat och som hade beställt sig ett
fatprov till mässan. Så jag hade den stora lyckan att få prova på några små
droppar från denna svenska bourbon "in progress" och det var faktiskt riktigt bra
trots sin unga ålder. Jag är imponerad och nyfiken och måste helt klart boka in
ett besök på destilleriet inom snaraste framtid!
En annan goding som jag tidigare skrivit om på bloggen är den belgiska whiskyn från Goldlys. Det är också så väldigt udda och helt klart värt att nämna igen. I montern stod Martin från MartinsMalt och delade med sig av sitt intresse och sina kunskaper och jag var bara tvungen att prova på lite belgisk grain whisky igen. Jag rekommenderar verkligen deras 14 åring som är slutlagrad på Manzanilla fat som doftar sött som från honungspuffat ris, plommon och örter. Jag hoppas vi inom en snar framtid kommer kunna beställa lite Goldlys från Systembolaget! En sådan flarra skulle vara riktigt kul att överraska vänner och bekanta med som är på besök.
En annan goding som jag tidigare skrivit om på bloggen är den belgiska whiskyn från Goldlys. Det är också så väldigt udda och helt klart värt att nämna igen. I montern stod Martin från MartinsMalt och delade med sig av sitt intresse och sina kunskaper och jag var bara tvungen att prova på lite belgisk grain whisky igen. Jag rekommenderar verkligen deras 14 åring som är slutlagrad på Manzanilla fat som doftar sött som från honungspuffat ris, plommon och örter. Jag hoppas vi inom en snar framtid kommer kunna beställa lite Goldlys från Systembolaget! En sådan flarra skulle vara riktigt kul att överraska vänner och bekanta med som är på besök.
Under
mässans andra dag så pågick även den svenska delfinalen i Diplimático world Tournament- en tävling i jakten på världens bästa
bartender med fokus på rom. Av totalt 13 deltagare var det slutligen Charlotte
Halzius som blev vinnare och som därmed blir direktkvalificerad till
Europafinalen som kommer hållas i Venezuela. Som en liten svans hängde jag på
en vän som känner vinnaren och fick den stora äran att prova på hennes mästerverk
och det var sannerligen en underbart välblandad skapelse.
Avslutar med några rader då jag haft förmånen att prata en liten stund med Stanley Wong som är VD för Svenska dryckesmässor:
Hej Stanley och tack för en fantastiskt fin mässa! Vad är dina egna intryck nu så här dagen efter att Destillat Stockholm har varit?Jag tycker det blev ett bra utbud av utställare och att det blev en fin mässa i en härlig och luftig anläggning. Jag är också nöjd att mässan ligger i centrala Stockholm. Mässan arrangeras ju som sagt av mitt företag Svenska Dryckesmässor tillsammans med Stocholm Waterfront och jag vill poängtera att vi är väldigt glada och även stolta att ha tagit taktpinnen och skapat en helt ny mötesplats för spritdrycker. En annan positiv upplevelse var att vi såg nya målgrupper som besökte mässan, till exempel många tjejgäng och även en hel del par.
En del diskussion har legat på att det var synd att mässan sammanföll samtidigt som Viking Line Cinderella Whisky Fair. Har jag förstått det rätt att erat datum var bokat före och att Cinderella Whisky Fair blev framskjutet i tid på grund av omrenovering?
Det stämmer gott och det fanns tyvärr inga andra datum att välja på.
Planerar ni att mässan kommer att vara igen nästa år?
Absolut ska vi köra nästa år igen och datumet är satt 9-10 februari och då krockar vi inte med mässan på båten. Vi tycker att vår mässa har potential att bli en spännande intressant mötesplats för dryckesintresserade från hela Sverige och även Norden. Det finns ju inget liknande idag.
Jag instämmer med dig Stanley att denna mässa har stor potential och jag ser fram emot att besöka den fler gånger!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar