Translate

lördag 4 februari 2017

Rock Oyster

Denna helg firar jag sexårig bröllopsdag med min stora kärlek och allra bästa vän. Vi har varit ett bra team i tio år nu, vilket såklart är värt att firas. Vi hade inte planerat någonting speciellt just nu men då vi båda älskar mat och sådant som är gott så passar det liksom alltid bra med smarrig mat och gott i glasen. Skaldjur av olika slag är en favorit för oss båda så det fick det bli som lite lyx igår kväll tillsammans med ett gott vitt vin.
Men så gillar jag att vidga vyerna lite och prova på nya smakkombinationer… därför passade det perfekt att jag hade en liten flaska Rock Oyster i min ägo, vilket kändes spännande att prova till det goda vi skulle förtära, samtidigt som det ju passar perfekt till mitt tema just nu då jag provar på whisky från Douglas Laing. 
Douglas Laing är som tidigare nämnt en oberoende buteljerare som är beläget i Glasgow och drivs idag av tredje generationen Laings genom sonen Fred. Leverantör för den svenska marknaden är Philipson Söderberg som representerar bland annat Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie samt Rock Oyster.
Rock Oyster ingår i serien ”The Regional malts” och är en blended malt med whiskysorter från några av de skotska öarna såsom Islay, Arran, Jura och Orkney men som på grund av dess unika blandning har en alldeles egen karaktär. Flaskan är som övriga flaskor från Douglas Laing utsmyckad med en vacker etikett. Denna med maritima influenser där ett öppet ostron innehållande en pärla står i fokus, så självklart var jag tvungen att handla hem lite ostron bara för att ;)


Rock Oyster är buteljerad vid 46,8 % ABV och släpptes till försäljning år 2015. Som alltid annars är den inte kylfiltrerad vid framställning och innehåller heller inga färgämnen. Färgen på flaskans innehåll skulle jag beskriva som ljus nektar och här är mina doft och smaknoter:
Doft: Det doftar väldigt fruktigt och sött av konserverade päron, gula äpplen och gröna druvor samt ett uns av övermogna jordgubbar, nästan lite åt det ruttnande hållet. En härlig ton av vanilj i form av vaniljsocker och jag känner nyanser som får mig att tänka på nybakad sockerkaka… men även en doft som jag kopplar samman med något slags godis. Efter en stund så slår det mig att det är färska winegums jag tänker på :) Det är även något med doften som jag förknippar med ett sötare vitt vin men jag har svårt att sätta orden på någon speciell sort eller druva… men lite som ett vitt dessertvin skulle jag vill säga. Bakom all sötma så finns det även tydliga maritima toner av hav, salt och tång. Röken är där och påminner lite om en utbrunnen brasa. Känner också en doft som påminner om stearinljus.
Smak: Även i smaken känner jag mycket sötma samt en liten söt rökpuff och aska. De konserverade päronen finns med också och en helt ljuvlig ton av lakritsfudge. En lätt pepprighet av hela svartpepparkorn, honungsnougat och något som påminner om blött gräs eller blöta björklöv. I eftersmaken lägger sig ett lager av sälta på tungan och det uppkommer en smak av umami då effekten av något metalliskt uppstår.

Min summering efter att ha provat Rock Oyster är att den absolut har en egen karaktär då jag upplever den som rätt annorlunda, väl genomtänkt och god i allra högsta grad. Den står inte högst upp i topplistan kanske då jag upplevde den lite för söt för min smak men det där är något som varierar från dag till dag vad som känns gott. Det var väldigt kul att prova Rock Oyster tillsammans med maten och då allra helst ostronen. Det funkade verkligen med kombinationen av det söta, lite salta och effekten av umami tillsammans med smaken av hav från ostronen. Några droppar citron bröt av på ett väldigt fint  sätt och gav en fin fräschör och avslut. Jag skulle nog vilja påstå att whiskyn och ostronen förhöjde varandra väldigt bra och att citrusen tog ner smaken av metall samt effekten av umami. Mycket gott och helt klart värt att rekommendera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...