Translate

fredag 27 januari 2017

Timorous Beastie 21yo

Den oberoende buteljeraren och Glasgow baserade Douglas Laing &Co grundades 1948 av Frederick Douglas Laing. Verksamheten är en av de största buteljerare i Skottland och drevs fram till maj 2013 av grundarens två söner Fred och Stewart Laing. De två bröderna valde att gå separata vägar där Fred fortsatte med Douglas Laing medan Stewart startade den egna verksamheten Hunter Laing. Numer bedrivs alltså Douglas Laing & Co av familjens tredje generation i form av sonen Fred och nu också hans dotter Cara.  

Douglas Laing & Co har under sina verksamma år lyckats bygga upp ett enastående lager av högkvalitativa maltwhiskysorter och har en fantastisk fingertoppskänsla då det gäller blandning och framställning. I bagaget finns en hel rad av prisbelönta och välkända serier av blended whiskys men även single malt whisky och single grain whisky. Högt uppe på toppen finns bland annat den stora succén ”The Remarkable Regional malts” som är en vacker hyllning till Skottlands olika regioner och dess destillerier. I denna serie, som enligt min mening marknadsförts på ett fantastiskt fint sätt, finns bland annat Big Peat som är en blandning av whiskys från destillerierna på Islay. Big Peat har blivit mycket omtyckt hos rökälskande whiskyentusiaster ute på den svenska marknaden och marknadsförs av företaget som ”Islay in a bottle”. Rock Oyster är en annan sort som består av whisky från de skotska öarna såsom Islay, Arran och Jura och marknadsförs som en maritim malt. Scallywag är en whisky med innehåll från destillerier i området Speyside och ska fånga essensen från just denna region. The Epicurean är en blended malt whisky och en hyllning till lågländerna (Lowlands) medan Timorous Beastie ska ge de ultimata smaken från området och dess destillerier i Högländerna (Highlands). För att bevara karaktären av den klassiska skotska whiskyn väljer Douglas Laing & Co att inte använda sig av kylfiltrering i deras framställning och man tillsätter heller inga färgämnen.

Det som fascinerar mig mycket av Douglas Laing & Co är deras sätt att marknadsföra sig. Jag tycker dels att det är väldigt estetiskt snygga etiketter som man valt att använda sig av och att varje märke har en unik och kul historia bakom sig som väcker en stor nyfikenhet.
Timorous Beastie är den whisky som först fångade mitt intresse (från Douglas Laing alltså) på grund av den enormt söta lilla musen som pryder flaskorna. Varför har man valt en mus och är det en speciell mus som ”suttit modell” för att pryda omslaget till just Timorous Beastie? Har det möjligtvis kanske funnits en levande liten mus som fått det namnet? Ja detta är alltså exempel på sådana frågor som jag minns dök upp i mitt huvud. Med lite efterforskning så kommer även svaren och nu vet jag att whiskyn Timorous Beastie fått sitt namn med inspiration från en skotsk poet och farmare vid namn Robert Burns. Det är även på grund av denne poet som högtiden Burns supper existerar och som firas den 25 januari som var hans födelsedag (1759). Robert Burns har skrivit väldigt många dikter, ofta med Ayrshire dialekt, och en av dessa dikter heter ”To a Mouse” vilket uppkom efter att ha råkat störta ett sork bo på sin gård under arbetet.

Visst är det väl alldeles fantastiskt ändå att denna incident har kommit att ge inspiration för en whisky ett par hundra år senare! Och lite vackert att musens livsöde som slutade på ett sådant makabert sätt får hyllas och fortsätta leva vidare <3






Whisky från serien The remarkable regional malts släpper även speciella utgåvor som kommer som limiterade släpp med mindre antal flaskor, med cask strength och speciella högtidsversioner såsom omkring juletider. I min ägo har jag en sådan mer limiterad whisky, nämligen en utgåva innehållande whiskies med en ålder omkring 21 år och som lagrats på sherryfat. Den är buteljerad vid 46,8 % ABV och totalt släpptes 2718 flaskor år 2016. Här är mina doft och smaknoter från denna:

Färg: Gyllene guld

Doft: Känner en len doft av smörig vaniljkola och upplever den som "krämig" och liksom rejäl. Söta röda äppelklyftor och röda druvor samt en stor skål med torkade frukter såsom russin, plommon, och sviskon. Det finns även något lite sötsyrligt över doften som får mig att tänka på lingon och svartvinbärsblad. En sötma som från vit choklad men också flytande honung med inslag av något lätt blommigt... Efter lite mer luft kommer en doft som påminner om godiset hallon och lakrits båtar. Även en fräsch kryddighet av bergamott finns med i doften, kanelstång och en liten lätt bränd ton som från knäck som kokat för länge. De blommiga tonerna växer till sig till en bukett av ängsblomster och den doftar faktiskt riktigt gott och mycket! 

Smak: Känner rejält med sötma från honung och röda äpplen, färska apelsiner och en krämig vaniljsås. Även smaken av färska plommon och söta körsbär är markanta. Lite snopet tycker jag mig uppfatta en lätt rökighet som jag inte alls hittade igen i doften men visst finns den där... Vid en andra sipp kommer smaken av päron fram, såsom den inlagda sorten i sockerlag. En kryddighet från vaniljstång finns med och nyanser av svartvinbärsbladsdricka. Känner även toner av mald kanel, eller rättare sagt effekten av mald kanel då det uppstår en lätt strävhet i munnen. Kryddpeppar och aromatisk kardemumma samt en pepprighet som från svartpeppar som leker på tungan. Pepprigheten utvecklas efter en stund och jag tycker att en chilihetta uppstår som vill stanna kvar i munnen. Även sötman håller i sig i eftersmaken tillsammans med de härliga kryddorna. 

Jag tycker att den smakar riktigt gott och gillar att det smakar så mycket. Jag upplever att den även utvecklas mycket då den får stå och luftas ett tag.  


” Wee, sleekit, cowran, tim'rous beastie,
O, what a panic's in thy breastie!
Thou need na start awa sae hasty,
Wi' bickering brattle!
I wad be laith to rin an' chase thee,
Wi' murd'ring pattle!

I'm truly sorry Man's dominion
Has broken Nature's social union,
An' justifies that ill opinion,
Which makes thee startle,
At me, thy poor, earth-born companion,
An' fellow-mortal!

I doubt na, whyles, but thou may thieve;
What then? poor beastie, thou maun live!
A daimen-icker in a thrave 'S a sma' request:
I'll get a blessin wi' the lave,
An' never miss't!...”


                                                                - Stycke ur dikten "To a mouse" av Robert Burns

1 kommentar:

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...