Translate

måndag 5 september 2016

Höst och rök
Nu är den underbara sommaren över. Dels har jag börjat arbeta igen efter en lång ledighet. Shortsen har bytts ut till långbyxor, bara armar är ett minne blott och på kvällskvisten är det härligt att tända lite ljus och kura ihop sig med en skön filt i soffan. Jag är fullkomligt förälskad i min gröna stora filt som jag inhandlade på Islay woollen mill då jag var där och hälsade på i våras. Min favorit, hösten, är här och jag längtar tills alla träden utsmyckas med sina orange-röd-gula löv.
I affären trängs nu härliga grönsaker och rotfrukter som säljs för en billig peng och det finns så mycket gott att trolla fram. Jag gav mig på att göra en smarrig ratatouille häromdagen då jag har egenodlade tomater i överflöd. Denna maträtt är inte bara en fröjd att äta utan även ett stycke konstverk att titta på med alla färgsprakande färger.
Efter denna måltid så passar en rökig fin whisky bra som avrundning. Om man vågar så passar det säkert att smutta på till maträtten också ;)
Jag valde denna gång att hälla upp en lite yngre rackare från en tioårig Lagavulin. Flaskan fick jag från Laphroaig destilleri då jag var där och hälsade på i våras tillsammans med några vänner. Mina doft och smaknoter på dessa guldfärgade droppar kommer här:

Doft: Bakom den tydliga röken känner jag en frisk och fruktig doft. Jag tänker på små söta mandarinklyftor… filéade mandarinklyftor utan skal. Vid en andra sniff kan jag känna doften av päron i form av piggelinglass. Doften är mjuk och liksom rund. När jag dofter långt ned i glaset känner jag gräs, torv och blommor. Det doftar rosor.
Efter att den fått luftat sig en stund luktar jag igen och känner då tydligt doften av vanilj och gräddkola. Även läder kommer fram och en metalldoft. Kraftigt rökig men på ett mjukt och sött sätt, såsom piptobak.
Smak: Jag känner smak av gräs, torrt gräs. Det smakar krispigt som stjärnfrukt som inte blivit riktigt mogen. Känner även en smak av salt. Rökig är den verkligen! Rökigheten upplevs mjuk och len och lägger sig som ett täcke på tungan.
Måste nog säga att doften på denna whisky inger en lite större förväntan än vad smaken levererar. Den blir en aning klen i smaken tyvärr men den härliga rökigheten stannar kvar länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...