Nu är den underbara sommaren över.
Dels har jag börjat arbeta igen efter en lång ledighet. Shortsen har bytts ut
till långbyxor, bara armar är ett minne blott och på kvällskvisten är det
härligt att tända lite ljus och kura ihop sig med en skön filt i soffan. Jag är
fullkomligt förälskad i min gröna stora filt som jag inhandlade på Islay woollen mill då jag var där och hälsade på i våras.
Min favorit, hösten, är här och jag längtar
tills alla träden utsmyckas med sina orange-röd-gula löv.
I affären trängs nu härliga grönsaker
och rotfrukter som säljs för en billig peng och det finns så mycket gott att
trolla fram. Jag gav mig på att göra en smarrig ratatouille häromdagen då jag
har egenodlade tomater i överflöd. Denna maträtt är inte bara en fröjd att äta
utan även ett stycke konstverk att titta på med alla färgsprakande färger.
Efter denna måltid så passar en rökig fin whisky bra som
avrundning. Om man vågar så passar det säkert att smutta på till maträtten
också ;)
Jag valde denna gång att hälla upp en lite yngre rackare från en tioårig Lagavulin. Flaskan fick jag från Laphroaig destilleri då jag var där och hälsade på i våras tillsammans med några vänner. Mina
doft och smaknoter på dessa guldfärgade droppar kommer här:
Doft: Bakom den tydliga röken känner jag en frisk och fruktig
doft. Jag tänker på små söta mandarinklyftor… filéade mandarinklyftor utan
skal. Vid en andra sniff kan jag känna doften av päron i form av piggelinglass.
Doften är mjuk och liksom rund. När jag dofter långt ned i glaset känner jag
gräs, torv och blommor. Det doftar rosor.
Efter att den fått luftat sig en stund luktar jag igen och
känner då tydligt doften av vanilj och gräddkola. Även läder kommer fram och en
metalldoft. Kraftigt rökig men på ett mjukt och sött sätt, såsom piptobak.
Smak: Jag känner smak av gräs, torrt gräs. Det smakar
krispigt som stjärnfrukt som inte blivit riktigt mogen. Känner även en smak av
salt. Rökig är den verkligen! Rökigheten upplevs mjuk och len och lägger sig
som ett täcke på tungan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar