Translate

onsdag 28 februari 2018

Ljuva 80-tal

På 80- talet förgylldes samhället av knalliga neonfärger, tuperade luggar och stora mängder hårsprayMed glad aptit käkades kassler i ugn och måltiden avrundades förstås med ugnsbakade päron och after eightMina föräldrar dansade loss till klassiska pop- och rockdängor med våfflat hår och blekta jeans samt iklädd det aktuella modet som kallades axelvaddar. Med sådan tjusig outfit var det måhända oundvikligt att jag gjorde entré till världen en sen sommarkväll 1986...
1980-talet var en intressant epok präglad av stora förändring, så även inom whiskyindustrins historia. De första åren dominerade detraditionella hantverket och den skotska whiskyindustrin har aldrig varit i behov av så många arbetare som dåMan blickade mot en ljus framtid och startade igång vilande destillerier samt fyllde fler fat än någonsin tidigareMen plötsligt förändrades trenden, 80- talets modedrink nummer ett ”whisky on the rocks” blev förlegat och dryckeskonsumtionen som en gång var blev till något helt annat. Istället var det rom och vodka som regerade på barerna och för att vara riktigt trendig så drack man drinkar såsom San Fransisco och Tom Collins eller svepte Galliano Hot Shots i glada vänners sällskapSäljarsiffrorna för whisky dalade med en rasande fart samtidigt som det började talas om en ny tids ekonomiFör att effektivisera slogs många destillerier samman medan andra fick stängas ned helt. De skotska lagerhusen svämmade över av whisky som ingen ville köpa och resultatet blev det som idag brukar kallas för ”The whisky Loch. 

Trots det överskott som fanns är whisky från denna tidsepok idag en alltmer sällsynt företeelse ute på marknaden. Det finns många spekulanter som önskar investera i äldre buteljeringarhelst från något av de kultförklarade destillerierna då de har stort samlarvärde men också ger möjlighet att njuta av ett stycke whiskyhistoria. Tre sådana buteljeringar kommer nu lanseras från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail och jag har i samband med mässbesök lyckats prova dem alla tre. Nedan delar jag med mig av mina intryck, om än något korta beskrivningar:


Longmorn 1983 är lagrad på refill sherryfat och buteljerad med en alkoholvolym på 43 %. Totalt lanseras 36 flaskor på Systembolagets webblansering torsdag 1 mars med prislappen 4183 kronor. 
Doften upplever jag vara söt likt mogen frukt men med en uppfriskande krispighet som för tanken till vit persika. Finner även inslag av röda äpplen och söta druvor samt fruktkarameller strösslade med vitt sockerpuder som brukar inhandlas på taxfreebutik. Smakmässigt är detta en härlig fruktbomb med inslag av söt apelsinsaftkoncentrat, färska plommon och mogen persika. Munkänslan känns mjuk men rejäl och jag uppskattar verkligen den härliga maltighet som framträder lite extra i eftersmak. Denna goding är varmt välkommen hem till mig!

Mortlach 1984 är lagrad på first fill sherry butt och buteljerad med en alkoholvolym på 43 %. Fredag den 2 mars kommer totalt 42 stycken flaskor lanseras på den svenska marknaden till priset 3935 kronor.
Doften är kraftigt söt med jordiga inslag som för tanken till färsk svamp och våt skogsmark. Doftbilden bjuder på tydliga sherrytoner som liknar fikonmarmelad och färsk sharonfrukt. Jag upplever dock att den är lite instängd och sur men med luft och värme öppnar den upp sig och upplevs mycket angenäm. Smaken är fruktig med toner av jordgubbar och björnbär samt godiset geléhallon. Finner även nyanser av bitter mörk choklad och plommonspäckad karré samt aromatisk grönpeppar och kraftfulla tanniner. Lite ruffig och busig men ack så ljuv!

Highland Park 1989 är lagrad på refill american hogshead och buteljerad med en alkoholvolym på 43 %. Totalt lanseras 96 flaskor på fredag den 2 mars och kommer kosta 2402 kronor.
Doften upplever jag vara blommig och söt med härliga toner av ängsklöver och jasmin. Finner även inslag av ljunghonung och hallon samt fruktiga toner såsom ananas, torkad banan och godiset sockrade persikor. Smaken är honungssöt med inslag av krämig vanilj och vaniljkola. Det finns en rik portion frukt med i smakbilden som för tanken till päron och inlagda persikor i sockerlag. Finner även lätta toner av hallonbladste, sötlakrits och kryddig bergamott. Mycket god och njutbar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...