Translate

tisdag 9 januari 2018

Årets första blindskott- en riktig luring


Tisdagskvällar har för mig fått ett likamedstecken med blindksottsprovning i goda vänners sällskap. Ett mycket tacksamt inslag i livet måste jag säga och det nya året 2018 har jag bestämt mig för att Sinnen och Nyanser ska få förgyllas med lite texter från just dessa blindskottsprovningar. Årets allra första blindskott gick av stapeln förra tisdagen och det som var i glaset denna kväll var sannerligen något nytt och annorlunda. Just termen ”annorlunda” kanske har en lite dålig klang i sammanhanget men jag vill förtydliga att det absolut inte behöver innebära nånting dåligt eller sämre… Annorlunda kan vara något bra men framförallt väldigt kul och spännande. Denna gång tyckte jag dessutom att det både doftade och smakade rätt gott, dock på ett lite knepigt sätt då det som var i glaset inte alls hade karaktär av att vara en whisky. Eller?

Färgen var något besynnerlig med en väldigt mörk och nästan brunaktig nyans. Doften upplevdes väldigt stor och mycket fruktig, rejäl och med ett djup som jag bara brukar hitta hos vissa fruktiga och mustiga viner. Med tanke på hur snacket gick i gruppen var vi nog alla gemensamt undrande till vad som befann sig i glaset... Kan detta vara en riktigt gammal och överlagrad whisky kanske, med tanke på dem träiga och ekiga inslagen? Grain eller något japanskt eller kan det vara något helt annat... Armagnac? Eller kanske rom? Våra sinnen var verkligen på helspänn och tankarna gjorde små frivolter i skallen. Noter jag fann i doft var apelsin, gula äpplen och blöta russin samt nånting som förde tanken till läskeblasket troccadero. Även söt marsipan och mandel, söt-lakritspipor, lite kryddig kardemumma och nejlika samt en helt klockren ton som kan beskrivas som Anton Bergs chokladgodis- plommon i Madeira! En oerhört söt doft där sötman bara tycktes växa sig större och när jag snurrade runt vätskan och synade glasets kanter så såg konsistensen ut att vara rätt klibbig av sig. Sötman dominerade rätt mycket även i smak och upplevdes både sockersöt och fruktig. Noter jag fann var framförallt plommon och russin samt svärmors egengjorda häggbärslikör, men denna var ändå inte likör-söt. Munkänslan upplevdes oljig men inte särskilt alkoholstark, dock fann jag en liten pepprig effekt på sidan av tungan och att eftersmaken var märkbart vinös. Väldigt likt ett dessertvin men ändå inte riktigt… I mitt minne dök den ”Serbiska cognacen”  Slivovica upp- sån där plommonbrandy och jag bestämde mig för att chansa på att detta var någon typ av fruktbrännvin gjord på plommon. För en whisky kan det i alla fall INTE vara! Eller?

 


Alltså det är så oerhört fascinerande och utmanande att prova någonting helt i blindo. Även om en kan känna sig helt säker på sin sak ena sekunden så kommer det klagande tvivlandet och gör entré den andra. Man hittar toner på ett sätt som inte går att jämföra med de tillfällen då man vet exakt vad som är i glaset och att göra detta experimenterande tillsammans med andra är verkligen det bästa av allt. Ikväll är det åter dags att sätta sinnena i hårdträning när ännu ett blindskott ska provas på och oj vad jag längtar!

 


Årets första blindskott visade sig vara en lurig liten rackare och nej det var inte någon whisky utan en spansk brandy från en välkänd producent: Torres 15 Reserva Privada Imperial Brandy 40 %. En mycket prisvärd (och god) sak som går att finna här: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/torres-8766501

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...